Italija

V Riminiju in San Marino se je od 5. do 8. maja odvijalo 93. tradicionalno srečanje italijanskih vojaških gornikov - alpinov Adunata.     

Srečanje na Debeli Griži 2019


Tudi letos se je skupina vojaških gornikov udeležila tradicionalnega srečanja pod hribom Debela Griža (San Michele), ki leži na področju Doberdobskega krasa v Italiji.

Na osnovi povabila italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice smo se vojaški gorniki tudi letos, tokrat že desetič, udeležili slovesnosti na gori Ortigara. Letošnje aktivnosti se je udeležilo štirinajst članov ZVGS, in sicer v času od 12. do 14. julija 2019.

Kljub temu da je bila slovesnost v dolini Zajzere letos s strani naših italijanskih kolegov alpinov zaradi koronavirusa odpovedana, smo se v združenju odločili, da s položitvijo venca in s praporjem počastimo spomin na padle vojake pri spominski kapelici. Na tem mestu so pokopani tudi številni slovenski vojaki.  V nekdanji vojašnici smo med mnogimi videli ponosno plapolati tudi slovensko zastavo.

Na povabilo predsednika italijanskega združenja vojaških gornikov (Assoziazione Nazionale Alpini), ki v letošnjem letu slavi 100 letnico ustanovitve, se je  štiričlanska delegacija Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležila že 92. letnega srečanja, ki je tokrat potekalo v Milanu.

Spominska smučarska tekma Rinaldo Paravan

 

Naši smučarji so se tudi letos odzvali povabilu italijanske skupine alpinov iz Valbrune za udeležbo na tradicionalni tekmi v spomin na nekdanjega umrlega predsednika Rinalda Paravana.

Sodelovanje ZVGS s sekcijo A.N.A. Marostica

 

Člani ZVGS smo bili letos julija že četrto leto zapored na pogorju Ortigara v Italiji, kot gostje sekcije italijanskih vojaških gornikov A.N.A. Marostica. Lani je naš pevski zbor "Gorščaki" dobil prijazno povabilo za nastop na letošnji proslavitvi 90-letnice sekcije A.N.A. iz Marostice. Naši pevci so 7. in 8. septembra nastopili na koncertu skupno s pevskim zborom alpinov iz Marostice.

Alpe brez meja

 

Sekcija alpinov A.N.A. iz Palmanove je v nedeljo 16. septembra v zgodovinskem furlanskem mestu Palmanova, ki je pod zaščito UNESCO, pripravila prvo spominsko slovesnost Alpe brez meja - Alpi Senza Confini.

Uspešno izvedena Alpiniada 2016 in dobri rezultati naših smučarjev

 

Italijanska organizacija vojaških gornikov je v okolici Bormia odlično izvedla Alpiniado 2016. Po prvi leta 2012 v Falcade in na San Pellegrino, drugo v štiriletnem (olimpijskem) ciklusu. Tako kot prve, se je ekipa ZVGS udeležila tudi letošnje izvedbe Alpiniade. Žal, zopet kot edina ekipa iz povabljene desetčlanske družine članic IFMS.

Generalni sekretar IFMS, brigadir mag. Bojan Pograjc se je minuli petek 4. 2. udeležil zaključne slovesnosti in podelitve priznanj ob koncu tekmovanja CaSTA ( Campionato shiistico delle Truppe Alpine ). Ob tej priliki je tudi podelil pokal IFMS najboljši ekipi v konkurenci tekmovalcev iz 10 držav.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.