Srečanje na Debeli Griži 2019


Tudi letos se je skupina vojaških gornikov udeležila tradicionalnega srečanja pod hribom Debela Griža (San Michele), ki leži na področju Doberdobskega krasa v Italiji.


Na srečanje v kraju Sveti Martin na Krasi (San Martino del Carso), ki je letos potekalo že petinštiridesetič, nas je kot vedno do sedaj povabila skupina italijanskih alpinov iz Gradišča ob Soči, ki je tudi organizator dogodka.

 

 Srečanje na Debeli Griži

 

Tudi letos smo se na povabilo italijanskih alpinov iz Gradišča ob Soči udeležili slovesnosti na Debeli Griži.

 

Po zboru udeležencev v vasi Martinščica je na prireditvenem prostoru ob udeležbi številnih predstavnikov krajevnih oblasti ter lokalnih organizacij in gornikov potekal dvig zastav držav Italije , Avstrije , Madžarske in Slovenije.

 

V nadaljevanju programa je sledilo še polaganje vencev na vrhu Debele Griže ob pomnikih bojev v I. svetovni vojni na tem področju.

V imenu Združenja vojaških gornikov Slovenije je imel pozdravni nagovor naš član Jože Temnikar, sledilo je še druženje v vasi Martinščica in pogovori o našem sodelovanju v prihodnje.

 

Zapisal: Tomaž Pirjevec

 

 


 

Vojaški gorniki na Veliki Griži

 

Na povabilo sekcije Alpinov A.N.A. iz Gradišča ob Soči (Gradisce d*Isonzo) so se slovesnosti na Veliki Griži poleg delegacij Avstrije in Madžarske udeležili tudi člani Združenja vojaških gornikov Slovenije. Delegacijo so sestavljali Tomaž Pirjevec, Zdenko Kupčič, Marjanca Štern, Jože Temnikar in Albert Vodovnik.

 

Vrh Monte San Michele (Velika Griža) so ob začetku I. svetovne vojne zasedle Avstro-Ogrske enote, katere so tu zgradile številne kaverne, sisteme rovov in strelskih jarkov ter jih opremile s topovi velikega kalibra, s katerim so lahko obvladovali Trst, Palmanovo in ravnine Italije proti zahodu. Italijanska vojska ga je vse do 6. ofenzive neuspešno poskušala zasesti, kasneje pa ga je v času hudih bojev tukaj, na bližnjem Doberdobu, ponovno izgubila.

 

Delegacija je vzorno zastopala slovensko združenje in predstavljala vrednote, ki krasijo gornike in vojaško gorništvo, kar so potrdili tudi organizatorji srečanja in ostali prisotni.

 

Albert Vodovnik

 

 Spominska slovesnost na Veliki Griži - 43. Raduno Alpino Monte San Michele

 

Tudi letos so italijanski Alpini organizirali spominsko komemoracijo na Veliki Griži. Tokrat se je ta že 43. slovesnost odvijala 11. 9. 2017 v bolj ali manj hudih nalivih. Organizatorji, sekcija A.N.A. iz Gradišča ob Soči, je kljub dežju odlično pripravila in izpeljala to srečanje predstavnikov drugih sekcij A.N.A., predstavnikov občin in delegacij iz držav, katerih vojaki so bili na različnih straneh vojskujočih držav v bojih, kateri so se na tem območju odvijali v času 1. svetovne vojne.

 

Po zboru udeležencev so bile ob postroju praporjev in zastav dvignjene zastave Italije, Avstrije, Madžarske in Slovenije, nato pa v pravem nalivu v spominskem parku položeni še venci . Drugi del srečanja je bil namenjen druženju in medsebojnem spoznavanju sodelujočih.

 

Združenje vojaških gornikov Slovenije je na slovesnosti tokrat zastopala delegacija vojaških gornikov s Koroške. V pozdravnem govoru je Albert Vodovnik izpostavil nujnost sodelovanja in povezovanja med narodi z željo, da se vojne grozote ne bi nikoli več ponovile, ker so bile na tem območju za Slovence še posebej tragične, saj so umirali kot vojaki na obeh vojskujočih se straneh.

 

Franc Glazer

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.