Arhiv novic

Vse zainteresirane člane ZVGS vabimo k ogledu TV oddaje "Ah ta leta", ki bo predvajana v petek, 23. 9. 2022 ob 17.20 na TV 1. Govori o športni rekreaciji starejših.

V petek, 16. septembra 2022, je bila v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici otvoritev razstave "Izurjeni za gorsko vojskovanje:     
I. planinski polk Vojske Kraljevine Jugoslavije".
 

V teh dneh je praznoval svoj 70. rojstni dan naš predsednik Slavko Delalut.

V petek, 26. avgusta 2022, smo se člani Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležili vsakoletnega spominskega srečanja na prelazu Plöckenpass, na meji med Italijo in Avstrijo, kjer je v času 1. svetovne vojne potekala frontna linija in kjer se že nekaj let družno priklonimo spominu padlim obeh vojskujočih strani.

17. avgusta 2022 je v starosti skoraj 80 let umrl polkovnik Hans-Peter Walker.

Sekcija A.N.A. Udine, skupina Malborghetto Valbruna je 17. julija 2022 v dolini Saisera (Zajzera) pripravila 26. spominsko srečanje.

V mesecu juniju je dokumentarni film Mission Mt. Mangart (Misija Mangart) doživel premiero tudi v Sloveniji.

V nedeljo 17. julija bo v dolini Zajzera (Val Saisera) pri Trbižu tradicionalna slovesnost italijanskih alpinov, v organizaciji skupine alpinov iz Trbiža. Letos bo slovesnost združena z jubilejem 150-letnice* ustanovitve korpusa alpinov, prvega korpusa gorske pehote na svetu.

V lepem sončnem dnevu in kljub množici prireditev tega dne, se nas je v soboto 11. junija okoli petdeset zbralo na letnem srečanju - pikniku ob ribniku v Žejah.

3. junija 2022 je minilo natanko 77 let od smučarske tekme, ki so jo na melišču Mangarta leta 1945 izvedli pripadniki 10. Gorske divizije ameriške vojske. Ob tej priložnosti se je zvrstilo več dogodkov, ob spominskih tablah ob mangartski pentlji pa je potekala spominska slovesnost.

Te dni je izšla nova, že osma po vrsti, knjiga v zbirki ZVGS - Skrivnost Dolge njive.

Spoštovane gornice in gorniki!

Dan odprtih vrat Vojašnice Boštjana Kekca na Boh. Beli.

V Riminiju in San Marino se je od 5. do 8. maja odvijalo 93. tradicionalno srečanje italijanskih vojaških gornikov - alpinov Adunata.

Iz ZDA je prišla žalostna novica, da je umrl polkovnik Michael Mike Plummer, dolgoletni predsednik ameriškega združenja vojaških gornikov 10th Mountain Division Association, velik in iskreni prijatelj Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Predsednik ZVGS Slavko Delalut je prejel Zlato plaketo ZSČ. 

19. 3. 2022 smo uspešno izvedli Občni zbor ZVGS. 

Anglo-ameriški zahodni zavezniki so od leta 1943 naprej jugoslovanske in slovenske partizane obravnavali kot svoje zaveznike v boju proti nacifašizmu. To zavezništvo so podkrepili tudi z dejanji, med drugim s spuščanjem pomoči iz zraka. Eno od spuščališč je bilo v tržiškem planinskem svetu, na Dolgi njivi pod Košutnikovim turnom. 

Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.