IFMS dnevi

Dnevi IFMS so odlično uspeli.

 

Več kot štirideset vojaških gornikov iz Italije, Nemčije, Španije, Švice in Slovenije, ki so se udeležili Dnevov IFMS 2017, je v Sloveniji preživelo štiri čudovitre dneve in si ogledalo številne kraje ter se seznanilo z zanimivostmi in dogodki iz slovenske in svetovne zgodovine.

DNEVI IFMS 2010 V ITALIJI, 16. - 19. SEPTEMBER

 

Zanimivi, prijateljski, svečani
Udeležile so se jih delegacije Italije, Nemčije, Slovenije, Španije in Švice ter generalni sekretar IFMS brigadir Pograjc in so potekali v Lavarone, Trentu, na pogorju Ortigara in Bassano del Grappa v Italiji. Italijanskim kolegom je izjemno uspelo združiti spoštljiv spomin na padle vojake v gorah, spominjanje bojevanja v gorah, utrjevanje prijateljskih vezi med vojaškimi gorniki in svečano potrditi pripadnost vrednotam vojaških gornikov. Ne organizatorjem srečanja, ne udeležencem iz petih držav, vreme ni šlo na roko. Vseeno se bodo IFMS dnevi 2010 zapisali v zgodovino kot eni najbolj uspelih.

XXIII. dnevi IFMS

 

V okolici Siona v Švici so od 2. do 5. julija potekali letošnji XXIII. dnevi IFMS. Udeležila se jih je tudi močna, kar dvaindvajsetčlanska delegacija ZVGS.

ANA  - Sekcija Torino /Italija, je ZVGS povabila  na XXII. Dneve IFMS, ki so trajali od 5. do 8. junija 2008. Sedem člansko delegacijo je vodil ppk v.p.Mihael Rauter, podpredsednik ZVGS.

DNEVI IFMS V SLOVENSKIH GORAH 2007

 

Na pobudo veteranov ameriške 10. gorske divizije (10th Mountain Division) in veteranov elitnih enot nemških gorskih lovcev (Gebirgsjager) iz II. svetovne vojne, je bilo leta 1985 ustanovljeno mednarodno združenje pripadnikov gorskih enot (International Federation of Mountain Soldiers - IFMS). Motivi združenja so: prizadevanja za mir, negovanje gorniških tradicij in ohranjanje gorskega sveta, ter obujanje spomina na padle vojake v gorah. V IFMS je danes vključenih devet držav: Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica, ZDA in od leta 2000 tudi Slovenija. Pri nas IFMS deluje kot gorniška sekcija v okviru Združenja častnikov Slovenije. Še v letošnjem letu se namerava IFMS v Sloveniji razširiti v množičnejšo organizacijo, ki bo vključevala slovenske pripadnike nekdanjih planinskih enot, alpsko-izvidniških vodov slovenske Teritorialne obrambe in pripadnike gorske enote Slovenske vojske.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.