ZDA

V Denverju, v prostorih Kongresa  Kolorada, je bila slavnostna otvoritev razstave o Mangartski tekmi 10. gorske divizije.  Odprla sta jo namestnik guvernerja (Lt. Governor) Kolorada Joe Garcia in veleposlanik Republike Slovenije v ZDA Roman Kirn. Pri pripravi razstave je sodelovala tudi Nacionalna garda Kolorada in častni konzul v Denverju Srečko Vidmar.

V Watertownu, v ameriški zvezni državi New York, je potekalo od 30. junija do 4. julija 2010, srečanje članov ameriškega združenja vojaških gornikov (10th Mountain Division Association Inc.) Na povabilo ameriškega združenja se ga je udeležila tudi delegacija IFMS in ZVGS, brigadir mag. Bojan Pograjc, podpolkovnik Boštjan Blaznik in brig (v p.) Janez Kavar. Srečanje je prineslo vrsto zanimivih dogodkov in snidenj, tudi v povezavi s Slovenijo.

Dobra dva tedna po zaključku srečanja pripadnikov ameriške 10. gorske divizije je bil na obisku v Sloveniji predsednik združenja naslednikov* (Descendants) veteranov divizije Val Rios. Val-ov oče, Cruz Rios je bil vojak (mulovodec) v 87. polku divizije (87 - K) in tako tudi v Posočju od maja do julija 1945.

V zvezni državi New York je od 1. do 3. julija potekalo srečanje aktivnih, rezervnih in upokojenih pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske, ki domuje na severu ZDA v malem mestu Watertown.

Dne 6. in 7. junija smo v Bovcu in Logu pod Mangartom gostili skupino petintridesetih ameriških veteranov in članov združenja 10. gorske divizije - 10th Mountain Division Association.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.