Arhiv novic

Spoštovane gornice in gorniki!

Dan odprtih vrat Vojašnice Boštjana Kekca na Boh. Beli.

V Riminiju in San Marino se je od 5. do 8. maja odvijalo 93. tradicionalno srečanje italijanskih vojaških gornikov - alpinov Adunata.

Iz ZDA je prišla žalostna novica, da je umrl polkovnik Michael Mike Plummer, dolgoletni predsednik ameriškega združenja vojaških gornikov 10th Mountain Division Association, velik in iskreni prijatelj Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Predsednik ZVGS Slavko Delalut je prejel Zlato plaketo ZSČ. 

19. 3. 2022 smo uspešno izvedli Občni zbor ZVGS. 

Anglo-ameriški zahodni zavezniki so od leta 1943 naprej jugoslovanske in slovenske partizane obravnavali kot svoje zaveznike v boju proti nacifašizmu. To zavezništvo so podkrepili tudi z dejanji, med drugim s spuščanjem pomoči iz zraka. Eno od spuščališč je bilo v tržiškem planinskem svetu, na Dolgi njivi pod Košutnikovim turnom. 

Na smučišču Cerkno je bilo v soboto, 29. januarja 2022, 45. tekmovanje "Partizanske smučine Cerkno '45". Četudi so COVID okužbe zdesetkale našo ekipo smučarjev, smo bili ZVGS na tekmovanju častno in uspešno zastopani.

Vabimo vas k ogledu TV premiere dokumentarnega filma PARTIZANSKE SMUČINE CERKNO '45, ki bo v torek, 25.01.2022, ob 21. uri na TVS1. Pri nastajanju dokumentara so sodelovali tudi nekateri člani ZVGS.

Spoštovane gornice in gorniki!

Kar nekaj naših članov se je že pozanimalo, kdaj in kako lahko plačajo članarino ZVGS za leto 2022.

V prilogi vam pošiljamo Razpis in prijavnico za prvenstvo ZSČ v smučanju in streljanju "Golte 2022".

Združenje vojaških gornikov Slovenije krije stroške udeležbe na tekmovanju - 30€!!!

O našem častnem članu ZVGS Dinku Bertonclju, ki živi v Argentini, je bil v Slovenskih novicah objavljen članek z naslovom Prvi v Himalaji in na Antarktiki. Vabljeni k branju njegove pretresljive, zanimive in bogate življenske poti, ki je prežeta z alpinizmom, smučanjem in slovenstvom.

Na svojem domu v Springfieldu v Virginiji v ZDA je oktobra 2021 umrl naš član Sam (Samo) Lesjak.

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za leto 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag.

Številni člani Združenja vojaških gornikov Slovenije se večkrat udeležujejo različnih usposabljanj in vaj na področju zaščite in reševanja v organizaciji drugih društev in zvez in s svojim znanjem in izkušnjami pomembno prispevajo k uspešnim izvedbam dogodka.

Spoštovane vojaške gornice in gorniki!
Tudi letošnje leto, ki se počasi izteka, je bilo polno negotovosti, neprijetnih in tesnobnih trenutkov ter osebnih stisk, ki smo jih premagovali vsak na svoj način več ali manj upešno.

Združenje veteranov 13. oklepnogrenadirskega bataljona avstrijske vojske (PzGrenB13), 13er-Kameradschaft,  je nedavno izdalo obsežen zbornik o angažiranju bataljona na zavarovanju avstrijsko-slovenske meje v času slovenske osamosvojitvene vojne 1991. Zbornik ima naslov »1991« s podnaslovom  »19. Juni bis 10. Juli 1991 Das Panzergrenadierbatallion 13 im Sicherungseinsatz an der Staatgrenze  zu Jugoslawien«. V njem vojaški veterani elitnega bataljona avstrijske vojske opisujejo dogajanje in doživljanje vojne v Sloveniji pred tridesetimi leti.

Na svečani prireditvi Planinske zveze Slovenije sta naša člana Ivan Hartman in Stane Sova prejela spominsko plaketo PZS, ki jih PZS podeljuje ob življenjskih jubilejih svojih najzaslužnejših članov za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo. Oba sta prejela plaketo za 70 let. 

Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2021, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.