Avstrija

Delegacija vojaških gornikov iz Avstrije, ki se imenuje Khevenhuller 7- er Bund je dne, 11. decembra 2014 obiskala vojaške gornike iz Slovenije. Srečanje smo organizirali v kraju Poljana, kjer so bili zadnji težki boji v  drugi svetovni vojni v Evropi.

Obmejno področje so branile:14. divizija, 51. vojvodinska divizija JA in druge partizanske enote. Udeležen je bil tudi angleški korpus s tankovsko enoto.

V petek 27. junija je bila v celovški vojašnici slovesnost ob dnevu 25. bataljona avstrijske vojske. Bataljon nadaljuje tradicije slavnega 7. Khevenhüller polka iz Celovca, v katerem je služilo tudi veliko Slovencev s Kranjskega. Na povabilo Khevenhüller 7er Bund-a, ki oživlja tradicije polka in s katerim že tretje leto sodeluje naše združenje, se je slovesnosti udeležila tudi delegacija ZVGS. Delegacijo ZVGS je vodil podpredsednik in sekretar Slavko Delalut.

Na povabilo avstrijskega združenja Khevenhüller 7er Bund se je petnajst članov Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležilo vsakoletne slovesnosti na prelazu Plockenpass v Avstriji, ki se sicer odvija tudi na italijanski strani.

Na povabilo Khevenhuller 7er Bund iz Avstrije se je štiričlanska delegacija ZVGS udeležila tradicionalnega dneva 7. pehotnega regimenta, ki je potekal v trdnjavi Hochosterwitz.

Adventno srečanje 2015

 

Delegacija Združenja vojaških gornikov s Koroške se je na povabilo avstrijskih gornikov v Celovcu udeležila adventnega praznovanja. Slovesno praznovanje prirejajo vsako leto v vojašnici Khevenhüller v Celovcu. Letos je bil večji del 25. bataljona angažiran na Kosovu, del pa zaradi begunske problematike tudi na meji s Slovenijo, zato se je letošnjega praznovanja udeležilo manjše število povabljenih kot v prejšnjih letih.

Na povabilo civilno-družbene mreže za mirovno regijo Alpe-Jadran smo se vojaški gorniki 5. aprila 2019 udeležili spominske prireditve, ki jo je spremljal bogat kulturni program, na edinem in edinstvenem skupnem grobišču slovenskih borcev za severno mejo in nemško-koroških brambovcev, padlih v bojih za Velikovec v Avstriji pred stotimi leti. Srečanja na mestnem pokopališču v Velikovcu potekajo sicer že od leta 2013.

Na Ljubelju sta se 19. oktobra sestali delegaciji veteranskega združenja 7. polka avstroogrske vojske (Khevenhüller 7er Bund) in Združenja vojaških gornikov Slovenije,  ki sta jih vodila  predsednika podpolkovnik Werner Hard - Stremayr in brigadir Janez Kavar. Sodelovanje obeh združenj je nastalo na pobudo poveljnikov 25. lovskega bataljona avstrijske vojske (Jägerbataillon 25) iz Celovca in 132. gorskega bataljona SV (132. GORBAT) z Bohinjske Bele, ki nadaljujeta sodelovanje nekdanjega poveljstva 7. polka avstrijske vojske iz Celovca in 3. pokrajinskega štaba TO Gorenjske iz Kranja. Vzpostavljeno sodelovanje v letu 1992 pomeni začetek mednarodnega vojaškega sodelovanja sedanje slovenske vojske.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.