V petek 27. junija je bila v celovški vojašnici slovesnost ob dnevu 25. bataljona avstrijske vojske. Bataljon nadaljuje tradicije slavnega 7. Khevenhüller polka iz Celovca, v katerem je služilo tudi veliko Slovencev s Kranjskega. Na povabilo Khevenhüller 7er Bund-a, ki oživlja tradicije polka in s katerim že tretje leto sodeluje naše združenje, se je slovesnosti udeležila tudi delegacija ZVGS. Delegacijo ZVGS je vodil podpredsednik in sekretar Slavko Delalut.

 
Na kratki slovesnost so pripadnike bataljona, veterane enote in goste nagovorili poveljujoči. V spomin umrlim pripadnikom bataljona so k spomeniku položili spominski venec. Od služenja v bataljonu se je na slovesnosti poslovil podpolkovnik Günther Pokorny, eden pobudnikov sodelovanja med Khevenhüller 7er Bund in ZVGS. Udeležbo na slovesnosti smo izkoristili tudi za pogovor o programu sodelovanja do konca letošnjega leta.
 
25. bataljon avstrijske vojske, bataljon "Rdeče baretke" , je v osnovi padalska enota, ki pa je izurjena tudi za bojevanje v gorah. V naborniški avstrijski vojski je to edina profesionalna enota. Avgusta letos gre bataljon na šestmesečno operacijo v sile KFOR na Kosovu, kjer bo v sestavi iste enote kot trenutni kontingent Slovenske vojske na Kosovu, ki mu poveljuje podpolkovnik dr. Anže Rode, drugi podpredsednik našega združenja.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.