Na povabilo civilno-družbene mreže za mirovno regijo Alpe-Jadran smo se vojaški gorniki 5. aprila 2019 udeležili spominske prireditve, ki jo je spremljal bogat kulturni program, na edinem in edinstvenem skupnem grobišču slovenskih borcev za severno mejo in nemško-koroških brambovcev, padlih v bojih za Velikovec v Avstriji pred stotimi leti. Srečanja na mestnem pokopališču v Velikovcu potekajo sicer že od leta 2013.

 

Gre za tako imenovano "aprilsko" ofenzivo (29.4.1919) slovenskih sil na Koroškem. Sodelovalo je 3400 vojakov s 40 topovi. Ofenziva se je začela pri Velikovcu. Po začetnem uspehu in hitrem napredovanju slovenskih sil so med enotami nastali zelo veliki medprostori, kar je nemška stran izkoristila in prevzela pobudo. Na ukaz Dravske divizijske oblasti (takratno vojaško poveljstvo Kraljevine Jugoslavije za področje Slovenije) so se slovenske enote morale vrniti na izhodiščne položaje, slovenska ofenziva je propadla. Ofenzivi so na slovenski strani poveljevali samo slovenski častniki. Na slovenski strani je padlo okoli 150 borcev, na avstrijsko nemški strani pa od 200 do 270, ranjenih vojakov pa je bilo več kot 800.

 

Številni govorniki so v svojih nagovorih poudarjali pomen spoštljivega ohranjanja spomina na vse padle v teh morijah in izrazili interes, in pričakovanje, da se dvostransko sodelovanje med obema državama nadaljuje in krepi na osnovi medsebojnega spoštovanja na jezikovnem, zgodovinskem, političnem ter vseh ostalih področjih.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.