DNEVI IFMS 2010 V ITALIJI, 16. - 19. SEPTEMBER

 

Zanimivi, prijateljski, svečani
Udeležile so se jih delegacije Italije, Nemčije, Slovenije, Španije in Švice ter generalni sekretar IFMS brigadir Pograjc in so potekali v Lavarone, Trentu, na pogorju Ortigara in Bassano del Grappa v Italiji. Italijanskim kolegom je izjemno uspelo združiti spoštljiv spomin na padle vojake v gorah, spominjanje bojevanja v gorah, utrjevanje prijateljskih vezi med vojaškimi gorniki in svečano potrditi pripadnost vrednotam vojaških gornikov. Ne organizatorjem srečanja, ne udeležencem iz petih držav, vreme ni šlo na roko. Vseeno se bodo IFMS dnevi 2010 zapisali v zgodovino kot eni najbolj uspelih.


Udeleženci srečanja smo si najprej ogledali zgodovinsko mesto Trento, ki je tudi med vojaškimi gorniki zelo poznano po svojem svetovnem festivalu gorniškega filma. Učni filmi Gorske šole SV so iz Trenta odnesli že kar nekaj priznanj. Na vojaškem pokopališču iz I. svetovne vojne smo se poklonili spominu stotinam padlim vojakom ob koncu vojne. Spominski križi na pokopališču nosijo mnoga imena slovenskih fantov.
 
Deževno vreme se ni izneverilo tudi drugi dan srečanja, ki je bil namenjen obisku bojišč v gorah iz I. svetovne vojne na področju Ortigara. Za slovensko delegacijo je bil obisk še posebej zanimiv, saj so se na Monte Ortigaro z nasprotnikom uspešno tolkli vojaki 17. pešpolka Kranjskih Janezov. Celotno področje Ortigara so s tisoči ur prostovoljnega dela zelo lepo uredili člani italijanske nacionalne organizacije vojaških gornikov A.N.A. iz sekcij v okolici. Celotno področje je urejeno kot "ekološki muzej", k urejanju pa je izdatno finančno prispevala tudi EU.
 
Večer drugega dne srečanja smo zaključili s slovesno večerjo in podelitvijo "13. Premio I.F.M.S.", ki jo italijanska organizacija A.N.A. podeljuje svoji najuspešnejši sekciji za področje proučevanja vojaške zgodovine. Letos jo je prejela sekcija iz Azzano San Paolo iz bližine Bergama. Priznanje je podelil generalni sekretar IFMS brigadir Pograjc. Slovenska delegacija pa smo prijateljem iz Azzano San Paolo podelili kolekcijo naših insignij in simbolov za njihov mali muzej IFMS.
 
Srečanje smo tretji dan zaključili z udeležbo na paradi 3. regionalnega združenja A.N.A v Bassano del Grappa. V paradi je sodelovalo skoraj 40.000 članov A.N.A. V ešalonu IFMS je sodelovala tudi slovenska delegacija s praporom našega združenja.
 
Med srečanjem se je na neformalnem sestanku srečal tudi Izvršni odbor IFMS. Odbor je razpravljal predvsem o skupnih aktivnostih, ki bodo kmalu objavljenje tudi na spletni stani IFMS www.ifms.si Izvršni odbor je razpravljal še o IFMS dnevih 2011, ki bodo koncem junija prihodnje leto. Glavni organizator bo spet italijanska organizacija vojaških gornikov A.N.A. iz Udine (Videm). En dan srečanja bodo udeleženci preživeli v Sloveniji. Obiskali bodo Bolnico Franjo, Škofjo Loko, kranjsko vojašnico in novi Planinski muzej v Mojstrani.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.