Na osnovi povabila italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice smo se vojaški gorniki tudi letos, tokrat že desetič, udeležili slovesnosti na gori Ortigara. Letošnje aktivnosti se je udeležilo štirinajst članov ZVGS, in sicer v času od 12. do 14. julija 2019.

 

Prvi dan srečanja smo se v Asiagu najprej srečali z gostitelji in se nato skupaj napotili do njihovega zavetišča na Tre Fontane, kjer smo ob petju slovenske himne tudi dvignili slovensko zastavo, ki je ponosno plapolala vse dni našega bivanja v zavetišču.

 

Drugi dan, ki je nas tudi najpomembnejši, smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer vsako leto položimo venec in prižgemo svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali na tem področju. Slovesni nagovor je tudi tokrat prispeval vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj. Ogledali smo si še nekaj zgodovinskih pomnikov na tem področju, se vrnili do zavetišča in določili delegacijo, ki se je udeležila slovesnosti v kostnici v Asiagu.

 

Kot vsa leta doslej je bil zadnji dan namenjen slovesnosti na gori Ortigara in spominski maši, pri kateri je tudi letos v slovenskem jeziku somaševal jeziku vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj.

Čeprav gre pri vsakoletnih slovesnostih na Ortigari za že ustaljen program, smo tudi letošnje srečanje izkoristili za pogovore z alpini iz Marostice, ki bodo prispevali članek za brošuro o Ortigari, ki jo nameravamo izdati v letošnjem letu, prav tako smo se pogovarjali z avstrijskim združenjem Rainerji o njihovem možnem sodelovanje na spominski slovesnosti na Krnu meseca novembra

 

 


 

Ortigara 2018

 

Tudi letos smo se na povabilo italijanskih alpinov iz Marostice, sekcija Santa Caterina, udeležili slovesnosti na področju gore Ortigara ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne.

 

V soboto smo obiskali Slovensko dolino na pobočju gore Monte Chiesa , kjer se je v letih 1916-1917 pogumno boril 17. pešpolk kranjskih Janezov Avstroogrske vojske. Ob spominski plošči smo položili venec in prižgali svečo, vojaški kaplan Milan Pregelj pa je opravil kratek nagovor in vojaško gorniško molitev. Ogledali smo si še ledeno jamo in kaverno pod Monte Chieso. Popoldne smo se udeležili še sprevoda in svečanosti v kostnici v Asiagu.

 

V nedeljo smo iz koče Tre fontane krenili na vrh Ortigare, kjer je potekala spominska svečanost. Sledila je še maša, na kateri je v slovenskem jeziku somaševal tudi naš vojaški kaplan Milan Pregelj. Po končani svečanosti smo se odpravili do koče Checchin na kosilo in nato proti domu.

 

Zapisal: Tomaž Pirjevec

 

 

Več fotografoj najdete v Foto galeriji.

 


 

Ortigara 2017

 

Štirinajst članov ZVGS se je udeležilo spominskih slovesnosti ob 100. obletnici zadnjih bojev na gori Ortigara v Italiji. V teh bojih se je na avstroogrski strani junaško boril 17. pešpolk slovenskih Kranjskih Janezov, po katerih je pod Ortigaro ena od dolin dobila tudi ime Slovenska dolina - Dolina degli Sloveni.

 

Ob spominski plošči smo v njihov spomin prižgali svečko in položil venec, s kratkim nagovorom in molitvijo vojaških gornikov se jih je spomnil tudi vojaški kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj.

 

S praporom smo prisostvovali tudi na sprevodu in svečanostih v kostnici v Asiagu, kjer počivajo ostanki nekaj desettisočev vojakov obeh vojskujočih se strani.

 

V nedeljo smo iz koče pri Tre Fontane, kjer so nas gostili italijanski prijatelji iz sekcije ANA Marostika, skupina Santa Caterina, krenili na vrh Ortigare in prisostvovali svečanosti z mašo, na kateri je somaševal tudi naš vojaški kaplan Milan Pregelj.

Preživeli smo tri prečudovite dni, za kar so poskrbeli italijanski Alpini, mi pa se jim bomo oddolžili meseca novembra, ko se bodo oni udeležili slovesnosti ob Krnskem jezeru.

 

 

Še več fotografij si lahko ogledate v Foto galeriji.

 


  

Ortigara 2016

 

Na Ortigari v Italiji, so 8. in 9. julija potekale spominske slovesnosti v spomin na padle in umrle vojake v bitkah na Ortigari in Monte Chiesa leta 1916 in 1917. Dve leti se je tam na avstroogrski strani junašško boril 17. peššpolk slovenskih Kranjskih Janezov, po katerih je pod Ortigaro ena od dolin dobila ime Slovenska dolina - Dolina degli Sloveni. Petnajstčlanska delegacija naššega združženja je ob spominski ploššči v Slovenski dolini položžila venec in prižžgala svečo v spomin vsem slovenskih vojakom, ki so tamkaj pustili svoje žživljenje. S praporom smo prisostvovali svečanosti pri kostnici v Asiagu, kjer počivajo ostanki nekaj desettisočev vojakov obeh vojskujočih se strani v južžnih Dolomitih v I. svetovni vojni. V nedeljo 9. julija smo se povzpeli na vrh Ortigare (2105 m), kjer je potekala spominska mašša, pri kateri je v slovenskem jeziku somašševal vojašški kurat Slovenske vojske in član naššega združženja Milan Pregelj. Posebna slovesnost je nato potekala šše pod Monte Lotse, kjer je našša delegacija kot edina zastopala tudi Mednarodno federacijo vojašških gornikov IFMS.

Kot žže nekaj let nazaj so nam ob obisku Ortigare prijazno gostoljubje nudili prijatelji italijanski alpini iz sekcije ANA Marostica - skupina Santa Caterina, v prijaznem gorskem zavetiššču Tre Fontane. Novembra letos nam bodo italijanski prijatelji vrnili obisk z udeležžbo na slovesnosti pri Krnskem jezeru, 12. novembra.

 

Prihodnje leto bodo na Ortigari potekale slovesnosti ob 100-letnici zadnje bitke na Ortigari, junija 1917. Slovenski vojaški gorniki smo žže med letoššnjim obiskom dobili prijazno povabilo, da se udeležžimo teh slovesnosti prihodnje leto, ko bomo tudi mi praznovali 10-letnico ustanovitve naššega združženja (23. novembra).

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.