V sredo 24. oktobra 2012 je bila poimenovana vojašnica na Rudnem polju po Rudolfu Badjuri turističnemu in športnemu pisatelju,  poveljniku prve slovenske alpske čete, rojenemu leta 1881 v Litiji. Šolal se je v Ljubljani, trgovski akademiji v Pragi in končal alpsko šolo in vojaške smučarske tečaje v Visokih in Nizkih Tatrah. Opravljeni tečaji in v tistem času sprejeti športni in vojaški koncept smučanja so vplivali na njegovo življenjsko pot. Postal je prvi slovenski smučarski učitelj, pobudnik množičnega smučanja in organizator prvih smučarski tekem v Sloveniji. Svoje delo je usmeril v sestavo smučarskega izrazoslovja in priročnika za smučanje. Bil je pisec prvih vodnikov po naših hribih in gorah, vnet tujsko prometni delavec in vojaški smučarski učitelj.

Nagovor slavnostnega govornika brig. Petra Zupana si lahko preberete v priponki. 

24. oktobra 2013 bo na Pokljuki simpozij o Rudolfu Badjuri. Priznani slovenski strokovnjaki bodo na simpoziju osvetlili Badjurino življenje in delo na področju športa in turizma, pionirstva slovenske smučarske terminologije, zbiranja geografske terminologije, pionirstva na področju tehnike in poučevanja smučanja, Badjure kot vojaškega častnika in Badjurin zgodovinski pomen z družbeno sociološkega vidika. Po simpoziju bo izšel zbornik predstavljenih referatov, ki ga bo izdalo naše združenje.

Simpozij o Rudolfu Badjuri je raziskovalni projekt ZVGS za leto 2013.

 

Priponka: Badjurina Pokljuka.pdf (25 kb)

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.