• Vojaški viharniki na smučeh so previharili vojne vihre

  Opremljanje vojakov s smučmi je pomenilo nov način vojskovanja, ki se je tako preselilo tudi v zimo. Švedski zgodovinar smučanja Gøsta Berg piše, da so bili švedski vojaki v sredi 16. stoletja opremljeni s smučmi zaradi obrambe proti Rusiji.

   

  Odlični slovenski poznavalec in proučevalec smučanja in smučarske zgodovine, Aleš Guček, član ZVGS in član študijske skupine ZVGS, je pripravil četrto predstavitev o začetkih in razvoju vojaškega smučanja.

   

  Predstavitev je v prilogi.

   

  Vojaski viharniki na smuceh previharili vojne vihre_Gucek.pdf (7 MB) 

   
 • Obuditev zložljivih smuči

  Kratke in dolge smučke so si podajale roke v zgodovini. Dolga smučka naj bi bila hitrejša za tek po ravnici in med hitrimi spusti naravnost navzdol. Kratka je bila enostavnejša za nošnjo, privezana na nahrbtnik, okretnejša za smučanje v gozdu. Nedavno so bile predstavljene zložljive smuči, ki jih je za Slovensko vojsko razvil Elan. Poznavalec in proučevalec smučanja in smučarske zgodovine,

   

  Aleš Guček, član ZVGS in član študijske skupine ZVGS, v svojem prispevku razkriva, da so zložljive smuči izdelali že med svetovnima vojnama.

   

  Prispevek je v prilogi.

   

  Obuditev zlozljivih smuci.pdf (4 MB) 

   
 • Zibelka patrolnega teka

  "Skoraj vzame dih, ko na srečo le peščica navdušenih ljubiteljev alpskega smučanja trdijo, da biatlon ni noben šport. Celo novinar in bivši alpski reprezentant trdita, da je biatlon sestavljen iz dveh izključujočih se športov: smučanja in streljanja. To trditev podkrepita, kot bi združili plavanje in streljanje. Sveta preproščina, V prazgodovini so lovci na smučeh drveli z lokom ali kopjem v roki za divjačino. Kaj pa je to drugega kot smučanje in proženje orožja. Danes pač s puško".

   

  Odlični slovenski poznavalec in proučevalec smučanja in smučarske zgodovine, Aleš Guček, član ZVGS in član študijske skupine ZVGS, je pripravil že drugo predstavitev o začetkih in razvoju vojaškega smučanja.

   

  Predstavitev je v prilogi.

   

  Zibelka patrolnega teka.pdf (4 MB) 

   
 • Križarjenje vojakov na smučeh

  Vojaški vrhovi alpskih dežel so pospešeno uvajali smučanje za usposabljanje vojakov v  zimskih razmerah. Če so v začetku predvsem Norvežani vodili tečaje, so jih kasneje prevzeli vojaki iz območja Alp. Norveška telemark tehnika ni bila primerna za visoke in strme Alpe, zato so uvajali lilienfeldsko alpsko tehniko. Ugotovili pa so, da je primernejša telemark tehnika za gibanje po pretežno ravninskem svetu. Kombinacijo obeh so poimenovali alpinsko-nordijska tehnika.

   

  Odlični slovenski poznavalec in proučevalec smučanja in smučarske zgodovine, Alešš Guček, član ZVGS in član šŠtudijske skupine ZVGS, je pripravil še tretjo predstavitev o začetkih in razvoju vojaškega smučanja.

   

  Predstavitev je v prilogi.

   

  Križarjenje vojakov na smučeh do 1914 in med svetovnima vojnama.pdf (3 MB) 

   
 • Pionirske vojaške smučine

  Odlični slovenski poznavalec in proučevalec smučanja in smučarske zgodovine, Aleš Guček, član ZVGS in član študijske skupine ZVGS, je pripravil zanimivo predstavitev o začetkih in razvoju vojaškega smučanja.

   

  Predstavitev je v prilogi.

   

  Pionirske vojaske smucine.pdf (16 MB) 

   

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.