Svojo vojaško in častniško pot je začel leta 1970 v sloviti šoli rezervnih oficirjev v Bileći. Kot uspešen športnik, posebno kot skakalec na smučeh in rokometaš, je v šoli ostal kot inštruktor za naslednjo generacijo.

 

Po povratku je opravljal različne dolžnosti na obrambnem področju. Leta 1991 je bil izbran kot inštruktor – poveljnik čete v 110. učnem centru SV na Igu. Svojo enoto prve generacije vojakov SV je vodil tudi skozi osamosvojitveno vojno 1991. Jeseni istega leta je prevzel poveljstvo nad vojašnico Šentvid in izpeljal dve zahtevni nalogi: denacionalizacijo dela vojašnice in razminiranje vojašnice. S formiranjem 32. gorske brigade SV leta 1992 je prevzel poveljstvo 1. bataljona gorske brigade in postal prvi poveljnik prenovljene sedanje Vojašnice Boštjana Kekca, doma gorskih enot SV na Bohinjski Beli. To je bilo obdobje najintenzivnejšega obiskovanja najvišjih tujih vojaških in političnih predstavnikov v Sloveniji, v SV zlasti na Bohinjski Beli. Za krajši čas je odšel na dolžnost v Generalštab SV, vendar se je kmalu vrnil na Gorenjsko med vojaške gornike. Kot namestnik poveljnika pokrajinskega poveljstva je leta 1994 uspešno vodil prvo gorsko usposabljanje častnikov tuje vojske v Sloveniji, skupine madžarskih častnikov. Skoraj sočasno je prevzel poveljstvo 3. pokrajinskega štaba SV v Kranju. Z odličnim znanjem italijanskega jezika je bil imenovan za vojaškega predstavnika Republike Slovenije v Rimu. V tem obdobju je opravljal zgodovinsko pomembno dolžnost za SV, kot koordinator prve operacije v podporo miru SV v operaciji ALBA v Albaniji. Uspelo mu je navezati odlične odnose z vojsko naše zahodne sosede, zlasti z njenimi gorskimi enotami alpinov. Za dolžnostjo v Rimu je odšel v poveljstvo NATA v Neaplju, kjer je ostal do upokojitve.

 

V vrste vojaških gornikov se je aktivno vključil leta 2008. Prevzel je pobudo za sodelovanje z največjo organizacijo vojaških gornikov v okviru Mednarodne federacije IFMS, z organizacijo italijanskih alpinov. V nekaj letih je postalo sodelovanje našega in italijanskega združenja zgled dvostranskega sodelovanja v IFMS. Vključen je bil v številne aktivnosti, od slovesnostih na Ortigari nad Asiagom v Južnih Dolomitih, do slovesnosti ob Krnskem jezeru, nad Ovčjo vasjo v Zajzerih, Partizanskih smučinah v Cerknem in drugih. Leta 2014 je prevzel predsedovanje našemu Združenju vojaških gornikov Slovenije. V vlogi predsednika mu je pripadla čast podpisati svečano listino IFMS v Mittenwaldu v Nemčiji ob častitljivem jubileju 30-letnice federacije. Leta 2017 je predal funkcijo predsednika, vendar ostal še naprej aktiven v delu združenja. Dejaven je bil kot predstavnik in član OK prireditev v Dražgošah, postal pa je tudi član Predsedstva ZSČ odgovoren koordinacijo delovanja interesnih združenj v zvezi. To častno in odgovorno dolžnost v ZSČ je opravljal prav do svojega zadnjega dne.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.