Polkovnik Janez LUŠINA je bil rojen leta 1924 v Dražgošah. Že mlad fant se je leta 1941 pridružil slovenskim partizanom na Gorenjskem, ter bil leta 1944 med udeleženci pohoda v Beneško Slovenijo in Rezijo. Decembra 1945 je bil udeleženec izvidniškega planinsko-smučarskega tečaja XXXI. divizije na Velikih Blokah, s čemer je začel svojo bogato in tvorno vojaško gorniško pot. Bil je med tvorci izvidniških in planinskih enot nekdanje skupne vojske, neumorni inštruktor in nesebični gorniški in smučarski svetovalec.

 

Kot aktiven vojaški častnik je postal tudi učitelj smučanja, član Gorske reševalne službe in aktiven alpinist. Napisal je knjigo Planinstvo v JLA, ki je izšla leta 1968 in bil avtor in soavtor scenarijev mnogih vojaških učnih filmov za delovanje v gorah. Po upokojitvi je ostal povezan s Teritorialno obrambo, pomagal pri njeni organiziranosti in urjenju, zlasti njenih alpsko-izvidniških enot. Polkovnik Lušina je ustanovni član ZVGS, zavzet pri odkrivanju slovenske vojaške gorniške zgodovine polpreteklega časa in prenašanju ter ohranjanju tradicij na mlajše člane, zvest udeleženec aktivnosti združenja. 

 

Za njegov vsestranski prispevek vojaškemu gorništvu mu je ZVGS 19.9.2008 ob Dnevu vojaških gornikov podelila listino častnega člana združenja.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.