Na svojem domu v Springfieldu v Virginiji v ZDA je oktobra 2021 umrl naš član Sam (Samo) Lesjak.

 

Sam Lesjak je kot mlad fant v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja odšel za boljšim življenjem v tujino. V Nemčiji je bil sprejet v regrutni center ameriške vojske. Kot dober športnik, predvsem odličen smučar, je bil vključen v urjenje specialnih enot ameriške kopenske vojske (US Army). Kot vojak in kasneje podčastnik je od 1953 do 1980 služboval v ZDA, Aziji in Evropi. Ves čas je ohranjal tesne vezi z domovino in jo zelo često obiskoval, predvsem njemu tako ljubo rodno Ljubljano. Leta 2004 je na povabilo o svojih izkušnjah predaval slušateljem Šole za podčastnike SV. Po upokojitvi si je ustvaril dom v Virginiji v ZDA. Med slovensko skupnostjo v okolici Washingtona DC je veljal za zelo zavednega Slovenca, aktivnega pripadnika skupnosti. Redno se je udeleževal vseh aktivnosti, ki jih je pripravljalo Veleposlaništvo RS v ZDA. Najmanj dvakrat letno je obiskoval Slovenijo in sem pogosto vodil skupine Američanov, zlasti na smučanje. Seznanil se je z delovanjem ZVGS in postal član našega združenja. Leta 2011 je kot tekmovalec nastopil na prvi spominski tekmi vojakov ameriške 10. gorske divizije na Mangartu. Do zadnjih dni, ko se je že boril s težko boleznijo, se je zanimal za aktivnosti ZVGS.

 

S Samom smo vojaški gorniki izgubili iskrenega tovariša in podpornika. Bil je eden od dveh naših članov, ki sta živela v tujini. Pogrešali bomo njegove zavzete nasvete po promociji našega združenja v ZDA in ameriški vojski.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.