Od 3. do 7. oktobra 2023 je potekal v Grenoblu v Franciji že 37. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS). Kongresa so se letos udeležile delegacije enajstih članic IFMS iz Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in ZDA. Slovenijo so na kongresu zastopali Tomaž Pirjevec, Jože Pogačar, Anton Vavroš in Peter Zavrl.

Skladno s statutom IFMS je kongres vsebinsko zajemal tri področja: kulturno - zgodovinsko, vojaško in organizacijsko. Z odlično organizacijo in iskreno gostoljubnostjo so se izkazali francoski vojaški gorniki - veterani, z močno podporo 27. gorske pehotne brigade, ki je locirana 15 km južno od Grenobla v mestecu Varces.

Prvi dan je bila v središču Grenobla otvoritvena ceremonija Kongresa z igranjem himne IFMS ter pozdravom s praporom IFMS in prapori udeleženk kongresa. Po otvoritveni slovesnosti je v mestni hiši vse udeležence sprejela še županja.

Drugi dan so si vse delegacije najprej dopoldan ogledale rezidenco poveljnika 27. gorske pehotne brigade, zatem pa nas je odlična turistična vodnica Aleksandra iz okolice Horjula, naše gore list, ki že več let živi in dela v Grenoblu, popeljala po starem mestnem jedru. Popoldan pa so se delegacije udeležile vožnje z ozkotirno železnico La Mure, ki je obiskovalce pripeljala na razgledno ploščad nad umetnim jezerom na reki Drac.

Tretji dan smo skupaj z ostalimi delegacijami obiskali veliko matično vojašnico 27. gorske pehotne brigade francoske vojske, ki je izurjena in moderno opremljena za bojevanje v gorah. Strokovno vodstvo brigade nam je prikazalo uporabo sodobne oborožitve in opreme, ki jo sedaj uporablja enota.

Četrti dan so bile vse delegacije na hribu Jalla nad utrdbo Bastilija udeležene na letni slavnostni prireditvi v čast vsem umrlim vojakom gornikom v vseh spopadih, kjer so sodelovali. Pred slovesnostjo so si vse delegacije ogledale še sodoben muzej francoskih vojaških gornikov z njihovo oborožitvijo in ostalo opremo ter predstavitev gorske enote t.i. Modrih vragov, ki se nahaja v utrdbi Bastilja nad mestom Grenoble.

Pred uradnim zaključkom 37. kongresa IFMS je na Generalni skupščini na predlog predstavnika Nemčije polkovnika Sahma Hansa oblikovana nova strategija IFMS, ki poudarja pomladitev članstva v nacionalnih organizacijah in aktivnejšo vlogo IFMS pri oblikovanju mednarodnega varnostno-obrambnega področja ter tudi napoveduje večje interaktivno sodelovanje z uporabo sodobnejših možnosti (pogostejši video sestanki). Organizacijo 38. kongresa IFMS 2024 je prevzela Črna gora, organizacijo 39. kongresa IFMS 2025 pa Italija skupaj z Avstrijo.

Na zaključni slovesnosti 37. kongresa IFMS je bila izvedena slovesna predaja prapora naslednjemu gostitelju kongresa IFMS, ki bo v Črni gori in izvedena podelitev priznanj zaslužnim članom. Vzdušje same slovesnosti je dvignil tudi nastop pihalnega orkestra 27. brigade.

Iz Združenja vojaških gornikov Slovenije sta bila, po daljšem premoru, nagrajena celo dva člana združenja. Priznanje je najprej prejel stalni praporščak ZVGS, ki je hkrati tudi zgleden gospodar društva, Tomaž Pirjevec iz Tržiča. Drugi prejemnik priznanja je bil Peter Zavrl, ki se z delegacijo ZVGS že več kot 20 let udeležuje spominske slovesnosti v dolini Zajzera blizu Trbiža.

Več informacij o kongresu si preberite na internetni strani https://www.mountainsoldiers.org/.

Fotografije: Tomaž Pirjevec

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.