21. september je dan 132. gorskega polka Slovenske vojske. Na ta dan leta 1992 so se prvič v obnovljeni vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli postrojili pripadnice in pripadniki 1. bataljona takratne 32. brigade ter zatem pričeli z usposabljanjem prvih vojakov na služenju vojaškega roka. Prvi poveljnik bataljona ter prenovljene sedanje Vojašnice Boštjana Kekca, doma gorskih enot Slovenske vojske na Bohinjski Beli, pa je bil polkovnik Fedja Vraničar, ki je bil od leta 2014 do leta 2017 tudi predsednik našemu Združenju vojaških gornikov Slovenije.

Gorski polk je od svoje ustanovitve do danes postal prepoznavna gorska enota doma in tujini ter v vseh letih delovanja ohranjal visoko raven gorniškega znanja, taktike in veščin bojevanja v gorah. Pripadniki polka so svoja znanja in veščine nadgrajevali na usposabljanjih in vajah doma in v tujini ter se preizkusili na mirovnih operacijah v tujini. Prepoznavnost 132. gorskega polka se vse od njegove ustanovitve potrjuje tudi z obiski eminentnih domačih in tujih delegacij v vojašnici Boštjana Kekca ter vajah na območju Gorenjske.

Kot vsako leto, smo se člani Združenja vojaških gornikov Slovenije tudi letos v postroju ob boku pripadnikov 132. gorskega polka dne 21. septembra v vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli udeležili slovesnosti ob dnevu 132. gorskega polka. V svojem slavnostnem govoru sta nam članom posebno pozornost namenila tudi poveljnik 132. gorskega polka podpolkovnik Danilo Klinar ter poveljnik 1. brigade brigadir Boštjan Močnik.

Fotografije: 132. gorski polk Slovenske vojske

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.