Gospod Dinko (Dominik) Bertoncelj je 31. julija 2023 praznoval svoj 95. rojstni dan.

Rodil se je 31. julija 1928 na Jesenicah. V začetku 50-ih prejšnjega stoletja je odšel v Argentino ter se naselil v San Carlos de Bariloche. Tam se je ukvarjal s športom, uspešno tekmoval v alpskem smučanju, smučarskih tekih ter se ukvarjal s plezanjem v Andih. V letih od 1952 do1960 je bil med najuspešnejšimi argentinskimi plezalci. Leta 1954 je bil povabljen v argentinsko vojaško-alpinistično odpravo na 8091 metrov visok himalajski vrh Dhaulagiri. Na odpravi je Dinko Bertoncelj dosegel takratni slovenski višinski rekord 7200 m. V letih od 1956 do 1959 je živel in delal v argentinski bazi na Antarktiki. Od 1961 je bil smučarski učitelj, organiziral in vodil je prvo argentinsko smučarsko šolo Club Andino Bariloche.
Na pobudo argentinske kopenske vojske je skupno s še dvema argentinskima Slovencema, Tončkom Pangercem in Frenkom Jermanom, postal eden strokovnih svetovalcev argentinske vojaške gorske šole, ki je bila ustanovljena v Bariločah.
Bil je sodelavec revije Gore, glasila Slovenskega planinskega društva Bariloče, v kateri je objavljal članke in črtice o svojih vzponih in pohodih, ter soavtor prvega gorniško-smučarskega priročnika argentinske vojske. Decembra 2019 je izšla njegova druga knjiga z naslovom Gore mojega življenja (Las montañas de mi vida).
Takoj po formiranju Slovenske vojske leta 1991 je bil pobudnik sodelovanja z argentinsko vojsko na gorniškem področju in kasneje sodelovanja gorskih šol obeh vojska. Dinko Bertoncelj je 1. maja 2008 postal član ZVGS.
Je prejemnik zlatega kondorja, najvišjega vojaškega odličja argentinske vojske (1995) in listine častnega člana Združenja vojaških gornikov Slovenije (2008). 5. junija 2020 ga je predsednik Slovenije Borut Pahor zaradi osebnega prispevka h krepitvi vezi med ljudmi dveh narodov in držav ter kot argentinski rojak ter vrhunski športnik in pisatelj odlikoval z medaljo za zasluge.

 

Dinko, iskrene čestitke ob visokem jubileju.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.