Na povabilo italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice (A.N.A. Marostika) se je šestčlanska delegacija združenja od 7. do 9. julija 2023 udeležila slovesnosti v južnih Dolomitih na gori Ortigara.

Prvi dan smo se v Asiagu srečali z vodjo skupine Alpini iz Santa Caterine Giovanni Moro ter predsednikom sekcije A.N.A Marostika Pigato Fortuna. Potem smo se napotili do zavetišča alpinov na Tre Fontane, kjer smo ob petju slovenske himne tudi dvignili slovensko in italijansko zastavo, ki sta ponosno plapolali vse dni našega bivanja v zavetišču ter večer izkoristili za pogovore z alpini iz Marostice.

Drugi dan je bil za nas zelo pomemben, ker smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer smo skupaj z alpini položili venec in prižgali svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali v letih 1916 do 1917 na tem območju ter si ogledali zgodovinske pomnike na tem območju.

Popoldan smo se skupaj z alpini ter člani avstrijskega združenja Rainerji iz Salzburga udeležili še slovesnosti v bližnjem mestu Asiago, kjer je bila kmalu po vojni na hribu Leiten zgrajena mogočna kostnica, v kateri počiva okrog 50 tisoč vojakov, ki so umrli v bližnjih hribih, tako italijanske kot avstro-ogrske vojske, med njimi tudi slovenski fantje.

Zadnji dan smo se na gori Ortigana člani združenja udeležili še slovesnosti in maše, ki jo je poleg italijanskega župnika vodil še vojaški kaplan iz Vojaškega vikariata Slovenske vojske Milan Pregelj ter se pred povratkom v domovino srečali še s člani avstrijskega združenja Rainerji iz Salzburga in se dogovorili o njihovem obisku v Sloveniji ob spominski slovesnosti na Krnu v mesecu novembru 2023.

Fotografije: Tomaž Pirjevec 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.