Od 15. do 17. junija 2023 se je na Bovškem mudilo 61 potomcev pripadnikov 10. gorske divizije, ki so leta 1945 na melišču pod Mangartom izvedli smučarsko tekmo.

Vedoč za njihov prihod na Bovško, je Občina Bovec skupaj s Triglavskim narodnim parkom, Posoškim razvojnim centrom, Združenjem vojaških gornikov Slovenije in KS Log pod Mangartom načrtovala odprtje tematske poti na Mangartskem sedlu in izvedbo spominske slovesnosti pri spominskih tablah na pentlji prav na ta dan. Vendar se je bilo treba zaradi obvestila upravljavca državne ceste na Mangartsko sedlo, da cesta do tega dneva ne bo odprta, prilagoditi in spremeniti prvotno načrtovane aktivnosti.

V imenu Občine Bovec je tako Milan Štulc pripravil nov program obiska, ki so ga gostje iz Združenih držav Amerike z veseljem sprejeli, in opravil vse rezervacije. 16. 6. sta jih v dopoldanskem času pozdravila župan Občine Bovec Valter Mlekuž in vojaški ataše z Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, polkovnik Ben Shaha.

»Zelo nas veseli, da ste se zopet odločili za obisk Bovškega, ponosen pa sem na vse vas, da se tudi potomci pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske, ki so izvedli smučarsko tekmo pod Mangartom, podajate po stopinjah svojih prednikov in jim tako izkazujete posebno čast. Občina Bovec je v preteklosti naredila vse, kar je bilo v naši moči, da smo po odkritju Janeza Kavarja obudili spomin na tisto tekmo in ga še danes ohranjamo vsako leto. Ko vidimo strmino, na kateri so takrat z neprimerno smučarsko opremo izvedli tako zahtevno smučarsko tekmo, zaledeni kri v žilah. Ta športni duh v srcih vojakov je preprosto neprecenljiv. Ni torej naključje, da smo na Bovškem razvili smučarski turizem, na Kaninu pa so že trenirali tudi najboljši slovenski smučarji in smučarke. Upam, da čutite, da ste pri nas nadvse dobrodošli, da boste po obisku naše doline odšli od nas z najlepšimi spomini in vtisi, morda pa se bo kdo od vas še kdaj vrnil k nam v lastni režiji. Pri nas boste vedno dobrodošli, vrata moje pisarne pa bodo za vas vedno odprta,« je v svojem pozdravu poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Predsednica Združenja potomcev 10. gorske divizije Denise Taylor, ki je to vlogo prevzela od dolgoletnega predsednika Stephena Coffeya, se je županu Valterju Mlekužu in Milanu Štulcu iz srca zahvalila, obema pa predala simbolični darili. Mlekužu je podarila zastavo njihovega združenja, ki bo zdaj krasila njegovo pisarno.

Ataše z Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, polkovnik Ben Shaha, je prinesel pozdrave njene ekscelence Jamie Lindler Harpootlian, izpostavil odlične odnose med obema državama in posebej pohvalil Občino Bovec ter Združenje vojaških gornikov Slovenije, ki vsa leta pripravljata spominske slovesnosti na Mangartskem sedlu.

»Hvala vam za vse, kar delate za naše ljudi, hvala vam za ohranjanje spomina in tako odlično sodelovanje z našim Veleposlaništvom v Sloveniji. Iskrena hvala tudi za letošnjo organizacijo celodnevnega dogajanja, poznavajoč vašo prekrasno dolino pa sem prepričan, da bodo znali obiskovalci to tudi zelo ceniti,« je poudaril Shaha.

Brigadir v.p. Janez Kavar je nato izvedel predstavitev dogodkov 3. junija 1945, ki je potomce pripadnikov 10. gorske divizije nadvse navdušil, lahko rečemo tudi pretresel.

»Hoditi po stopinjah svojih prednikov in skozi tako popolno predstavitev začutiti njihove aktivnosti v teh krajih, daleč od svojih domov, pomeni začutiti njih same. Kot bi bilo danes tu z nami,« je po predstavitvi dejala ena od potomk.

Sledil je kratek sprehod pod vodstvom Milana Štulca do Gostilne pod Lipco, kjer so kosili. Nato so se s svojima avtobusoma in ob vodenju vodičke Katje Mrakič, to je zagotovila Občina Bovec, podali po dolini Soče do Trente. Tam so si v Informacijskem Centru TNP najprej ogledali predstavitveni film, nato pa še Trentarski muzej s predstavitvijo etnološke dediščine ter kulturnega in zgodovinskega izročila Trente.

Medtem so se nekateri odločili celo za prelet Bovca s padalom, njihovega navdušenja pa z besedami ni mogoče opisati.

V soboto, 17. 6., so se z avtobusoma podali preko Predela in vse do Salzburga, z obljubo, da se bodo na Bovško zagotovo še vrnili, če bo le zdravje dopuščalo.

Če na koncu povzamemo njihovo izjemno veselje in zadovoljstvo ob koncu obiska, lahko rečemo, da se je Občina Bovec še enkrat odlično odrezala kot izjemna gostiteljica in organizator. Občina Bovec jim je nudila prostor za predstavitev, organizacijo celodnevnega dogajanja in vodenje po dolini Soče, vse drugo pa je seveda plačalo njihovo združenje.

Foto: Milan Štulc in Katja Mrakič

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.