Delegacija ZVGS se je v okviru Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS) ter na povabilo italijanskih vojaških gornikov - alpinov Adunata od 12. maja 2023 do 14. maja 2023 v Vidmu (Udine) udeležila tradicionalnega srečanja italijanskih gornikov – apinov Adunata. Od desetih članic so se letošnjega srečanja udeležile delegacije sedmih držav, in sicer Italije, Bolgarije, ZR Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije in Švice.

Delegacijo ZVGS na srečanju smo sestavljali: Anton Vavroš, Tomaž Pirjevec in Tomaž Leban, 14. maja 2023 pa se nam je pridružilo še 50 članov in simpatizerjev združenja.

Prva dva dni srečanja sta bila namenjena srečanju med predstavniki italijanskih gornikov, predstavniki italijanskih gorniških sekcij v tujini ter delegacijami držav udeleženk. V okviru srečanja je bilo organiziranih vrsta različnih aktivnosti. Zanimiva je bila razstava bojnih vozil, oborožitve in opreme italijanskih gorskih enot.

Kot vsako leto se je tradicionalno srečanje Adunata 2023, 14. maja 2023, zaključilo z veliko parado. Parado si je ogledala tudi predsednica Vlade Republike Italije, gospa Giorgia Meloni, ki se je pred pričetkom parade sprehodila mimo vseh udeležencev parade. Parado je neposredno prenašala tudi italijanska TV RAI.

Posnetek parade si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=5ucKHrSmRSQ. Mimohod delegacije ZVGS je od 20 minute in 26 sekund posnetka naprej.

Po paradi smo člani in simpatizerji ZVGS obiskali še vojaški spomenik tisočerim padlim v 1. svetovni vojni v Sredipolju (Redipugli) in spomenik padlim Slovencem na soški fronti v Doberdobu. O dogodkih na soški fronti nas je seznanil Alojz Budkovič.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.