3. junija 2022 je minilo natanko 77 let od smučarske tekme, ki so jo na melišču Mangarta leta 1945 izvedli pripadniki 10. Gorske divizije ameriške vojske. Ob tej priložnosti se je zvrstilo več dogodkov, ob spominskih tablah ob mangartski pentlji pa je potekala spominska slovesnost.

Začelo se je v dopoldanskem času, ko so si učenci višjih razredov OŠ Bovec predpremierno v izobraževalne namene ogledali dokumentarni film Misssion Mt. Mangart (Misija Mangart), avtorja in producenta Chrisa Anthonyja. Po ogledu filma so se pogovarjali z avtorjem in s svojimi vprašanji dokazali, da jih je film zares pritegnil in so izvedeli veliko novega.

Ob 13.00 je bila ob spominskih tablah ob mangartski pentlji  spominska slovesnost, ki so se je med drugimi udeležili veleposlanica Združenih držav Amerike, njena ekscelenca Jamie L. Harpootlian in obrambni ataše ZDA v Sloveniji Ben Shaha, poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije Danijel Krivec in Matej Tonin (do nedavnega tudi minister za obrambo RS), župan Občine Bovec Valter Mlekuž, člani Združenja vojaških gornikov Slovenije, pripadniki Slovenske vojske, predstavniki Centra odličnosti NATA in seveda avtor in producentu Dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart Chris Anthony.

Uvodno pesem je zapel Moški pevski zbor Gorščaki Zveze vojaških gornikov Slovenije, pod vodstvom Staneta Sove in taktirko Jožeta Tišlerja, nato pa je zbrane pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž:

»Odkar je bila odkrita zgodba o smučarski tekmi na tem melišču tu za nami, vsako leto na obletnico prihajamo na to mesto, da počastimo spomin na smučarsko tekmo, izvedeno na današnji dan leta 1945. Za vse to gre zahvala b.v.p. Janezu Kavarju, ki je to zgodbo odkril, v precejšnji meri pa tudi, da si bomo danes zvečer ogledali dokumentarni film, ki priča o 10. gorski diviziji ameriške vojske. Poskrbimo za to, da bodo lahko tudi potomci ameriških vojakov, ki so tekmovali na tem mestu, prihajali na to mesto.«

Scenarij prireditve je pripravil in prireditev tudi povezoval  Milan Štulc, ki je v veznem tekstu med drugim poudaril, da bi ta točka pod Mangartom morala postati sveto mesto za vsakega Američana, saj bi z obiskom počastil najplemenitejše sporočilo pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske, ki so kljub nepopisno hudi preizkušnji vojne vihre v preboju z juga Italije do naših krajev, pokazali svojo izjemno športno dušo, željo in voljo do miru.

»Bili so najboljši športniki in elitni vojaki. Kako veliko je bilo njihovo hrepenenje po miru in športnem udejstvovanju, da so našli to snežno zaplato na melišču tam pod vrhom Mangarta in izvedli zahtevno smučarsko tekmo. Kako močno sporočilo so nam pustili, pa čeprav zagotovo nihče izmed njih ni mogel niti slutiti, da bomo 77 let potem stali na tem mestu in jim izražali vse časti. Zanje in zase smo zato dolžni ohranjati spomin na tisti 3. junij 1945. S tem pa negujemo tudi trajno slovensko ameriško prijateljstvo in sodelovanje,« so besede, s katerimi je Štulc povabil k besedi veleposlanico Združenih držav Amerike v Sloveniji, njeno ekscelenco Jamie L. Harpootlian.

»Ameriška vojska je leta 1941 v Skalnem gorovju v Koloradu rekrutirala gornike in člane najboljših smučarskih šol po vseh Združenih državah, da bi oblikovala divizijo, ki bi se lahko borila in zmagala na neusmiljenem gorskem terenu. Nastala je 10. gorska divizija. Njen moto je bil “Vzpon do slave”. Med možmi, ki so jo sestavljali, je bilo veliko evropskih študentov, športnikov in priseljencev. Njihova enota je bila edinstvena in sposobna zaradi njihove izurjenosti in ljubezni do gora. To je posebna vez, ki jih druži s Slovenci. Iz skupne ljubezni do smučanja so organizirali smučarsko tekmo, ki je potekala 3. junija 1945. Tekma je simbol edinega dobrega, ki lahko nastane iz vojne – njenega mirnega zaključka. Po mesecih grozljivih spopadov so ti možje lahko delili radosti miru z bovško skupnostjo. Ta poseben občutek nas povezuje zadnjih 77 let. Zdaj žalujemo s prebivalci Ukrajine, ko trpijo zaradi grozovitih vojnih zločinov med okrutno rusko invazijo. Medtem ko divja ta vojna, moramo ohraniti enotnost, nadaljevati odločno, vztrajno podporo Ukrajini in stati skupaj v obrambi naših skupnih vrednot svobode in človekovega dostojanstva – svobode, enakosti in vladavine prava. Želimo si konca tega nesmiselnega konflikta in pravzaprav vseh konfliktov, kjerkoli že obstajajo po svetu. Veselje do športa je bilo vedno zdrav način za odvračanje od zla na svetu. Na ta praznik veselja in miru se spominjamo in smo hvaležni vsem, ki so se žrtvovali za naše svoboščine,« je v svojem nagovoru poudarila n.e. Jamie L. Harpootlian.

Spominski  venec so ob spominski tabli položili n.e. Jamie L. Harpootlian, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in v imenu ZVGS brigadir v pokoju Janez Kavar. 

 Po odhodu v dolino so se ob enolončnici vsi družili v Logu pod Mangartom, za kar so poskrbeli PGD in KS Log pod Mangartom, zvečer pa je nastopil čas slovenske premiere nagrajenega dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart (Misija Mangart), ki je svojo prvo zmago slavil na lanskem Svetovnem Festivalu filma v Cannesu.

Večer se je v veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec začel s predvajanjem pesmi slovenske pesem Lipa zelenela , ki jo je v ZDA posnel Ameriški vojaški zbor The United States Army Band “Pershing’s Own”. Že to je bilo za večino udeležencev zelo emocionalno. Sledili so nagovori župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, n.e. Jamie L. Harpootlian in b.v.p. Janeza Kavarja.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je vidno zadovoljen, da je film Misija Mangart doživel premiero ravno v Bovcu, ta dan označil za poseben dan:

»Gospa veleposlanica, zelo smo ponosni, da ste sklenili današnji dan preživeti z nami. Tako na Mangartskem sedlu, kjer smo obujali spomine na tekmo pred 77 leti, kot zdaj ob ogledu filma. Ponosni smo, da se to dogaja v majhni slovenski Občini Bovec, v Sloveniji, ki je postala vaš drugi dom. Občina Bovec v tej zgodbi že dolgo let sodeluje z ZVGS in gospodom Kavarjem, z ameriško ambasado in zadnje čase tudi z gospodom Anthonyjem. Danes nam je s to premiero uspelo doseči želeni cilj. V današnjih razburkanih časih, ko traja ta nesmiselna vojna v Ukrajini, želimo dokazati, da nas lahko povezuje samo prijateljstvo. Kot sem že večkrat poudaril, dandanes ni bogat tisti, ki ima veliko denarja, temveč tisti, ki ima prave prijatelje. Jaz sem ponosen, da jih mi Bovčani in Slovenci imamo. To ste tudi vi, cenjeni gosti, ki prihajate iz ZDA. Verjamem, da bomo take prijateljske odnose gojili tudi naprej in bomo pokazali, da je bilo dovolj krvi, gorja in solza, in bomo dosegli, da zaživimo v miru in sreči.«

Veleposlanica ZDA v Sloveniji n.e. Jamie L. Harpootlian se je zahvalila vsem, ki se trudijo vzdrževati dogodke v spomin na smučarsko tekmo:

»V veselje mi je, da vas lahko povabim k ogledu slovenske premiere dokumentarca »Misija Mangart«. Hvala, gospod župan, da ste omogočili ta dogodek in da ohranjate spomin na ta edinstven, navdihujoč dogodek po tolikih letih. Hvala, Chris, za vašo predanost in trdo delo v zadnjih šestih letih, ki je omogočilo nastanek filma. Hvala gospodu Janezu Kavarju in vsem moškim in ženskam, Slovencem in Američanom, civilistom in vojakom, za vašo zavezanost ohranjanju spomina na može, ki so se pred 77 leti spustili po pobočju Mangarta v počastitev miru. Veselim se, da bom izvedela več o tem edinstvenem dogodku, in kar je najboljše, da si bom ogledala film.«

Še pred premiero so v pogovoru s Chrisom Anthonyjem, ki ga je vodila uradna prevajalka Maja Vtičnik, udeleženci izvedeli veliko o samem avtorju in producentu, pa tudi o nastajanju filma. Višek večera pa je bila seveda premiera dokumentarnega filma Misija Mangart, ki nikogar ni pustil ravnodušnega.

Za brezhibno izvedbo in odlično tehnično podporo je poskrbel Robert Kokošin, odličnost pa je potrdil tudi Chris Anthony.

Pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: ROMINA BRADAŠKJA, ANDREJ FON in MILAN ŠTULC (GALERIJA)

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.