V Riminiju in San Marino se je od 5. do 8. maja odvijalo 93. tradicionalno srečanje italijanskih vojaških gornikov - alpinov Adunata.

Ob množični udeležbi alpinov iz vse Italije in njihovih sekcij v tujini se je v okviru članic IFMS srečanja udeležila tudi delegacija ZVGS, ter delegacije združenj vojaških gornikov iz Črne gore, Francije, Nemčije, Poljske, Španije in Švice. Letošnje srečanje je bilo posvečeno 150. obletnici ustanovitve italijanskih gorskih enot in je prvič potekalo v dveh državah, Italiji in San Marino. Delegacijo ZVGS na srečanju smo sestavljali: Janez Kavar, Tomaž Pirjevec, Jože Temnikar in Anton Turk.

 

V okviru srečanja je bilo organiziranih vrsta različnih aktivnosti. Zanimiva je bila razstava bojnih vozil, oborožitve in opreme italijanskih gorskih enot. Srečanje pa je tudi omogočalo dvostranske stike in dogovore med prisotnimi delegacijami članic IFMS ter s posameznimi sekcijami italijanskih alpinov. ZVGS smo bili med drugim od sekcije A.N.A. Marostica posebej povabljeni na slovesnosti na Ortigari sredi letošnjega julija.

 

Tradicionalno se je srečanje Adunata 2022 zaključilo z veliko parado, ki si jo je ogledalo blizu 100.000 gledalcev. Parado je neposredno prenašala italijanska TV RAI.

 

94. srečanje Adunata 2023 bo v začetku maja prihodnje leto v Vidmu (Udine). Načrtovano je, da se bomo posebej zaključne parade čim bolj množično udeležili člani ZVGS.

 

Posnetek parade si lahko ogledate na povezavi: https://www.adunatalpini.it/ Mimohod delegacije ZVGS je od 35. minute posnetka naprej.
 
Fotografije: Tomaž Pirjevec
 
 

Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.