Uspešno izvedena Alpiniada 2016 in dobri rezultati naših smučarjev

 

Italijanska organizacija vojaških gornikov je v okolici Bormia odlično izvedla Alpiniado 2016. Po prvi leta 2012 v Falcade in na San Pellegrino, drugo v štiriletnem (olimpijskem) ciklusu. Tako kot prve, se je ekipa ZVGS udeležila tudi letošnje izvedbe Alpiniade. Žal, zopet kot edina ekipa iz povabljene desetčlanske družine članic IFMS.

 

Naša ekipa je tekmovala v disciplini veleslalom, na progi svetovnega prvenstva v smučanju leta 1985, s ciljem v središču Bormia. Veleslalomski del proge poteka na progi za smuk, na kateri je v tekmi za svetovni pokal 29. decembra 2009, Andrej Jerman prismučal slovenskemu smučanju drugo smukaško zmago v tekmovanjih za svetovni pokal. V desetih starostnih kategorijah je nastopilo 455 smučarjev. Najstarejši udeleženec veleslaloma je bil rojen leta 1929, najmlajši pa kadet italijanske vojaške akademije rojen 1990. Med tekmovalci so bili tudi nekdanji in sedanji italijanski državni reprezentanti in olimpijci v alpskem smučanju. Rezultati naših smučarjev so objavljeni v prilogi.

 

2. Alpiniada je združila skoraj 1600 vojaških gornikov - tekmovalcev v turnem smučanju, biatlonu, veleslalomu in teku na smučeh. Zato je bilo trodnevno druženje v Bormiu tudi prilika za obnovitev in utrditev prijateljskih stikov. Naši ekipi so italijanski organizatorji namenili veliko iskrene pozornosti, kot s slovensko zastavo na vseh glavnih prizoriščih tekmovanj in zaključni slovesnosti tudi Republiki Sloveniji. Posebej so našo ekipo pozdravili predsednik A.N.A. Sebastiano Favero, legendarni dolgoletni bivši predsednik Corrado Perona in generalni sekretar IFMS brigadni general v pokoju Renato Genovese, ki je naši ekipi podelil tudi posamične nagrade in pokal za tujo ekipo.

Udeležbo ekipe ZVGS na Alpiniadi so omogočili: ZVGS, ZSČ, Slovenska vojska, Olimpijski komite Slovenije, ELAN, Mercator in člani ekipe s samoprispevkom. 


 

Uspešno sodelovanje in nastop na 1. Alpiniadi

 

Na prvih zimskih športnih igrah italijanskih alpinov - 1˙Alpiniada Invernale, od 8. do 11. marca 2012, v Falcade v italijanskih Dolomitih, je uspešno nastopila tudi šestčlanska ekipa Združenja vojaških gornikov Slovenije, ki je tudi zastopala mednarodno federacijo vojaških gornikov IFMS. Slovenski vojaški gorniki so nastopili samo v veleslalomu, sicer pa so bila na alpinijadi še tekmovanja v alpinističnem smučanu in tekih na smučeh.

Italijanski vojaški gorniki - alpini, združeni v organizaciji A.N.A. so po nekaj letih priprav odlično izpeljali prvo alpiniado. Z otvoritveno slovesnostjo, prižigom ognja alpiniade in prisego najstarejšega udeleženca, so vsem tekmovanjem vdihnili prepoznavni športni olimpijski duh. V vseh treh disciplinah alpiniade, v vsaki so tekmovali en dan, je nastopilo 1500 vojaških gornikov, v različnih starostnih kategorijah. V posebnih kategorijah so tekmovali še predstavniki IFMS, tokrat samo člani slovenske ZVGS in aktivni pripadniki italijanske vojske. Med italijanskimi tekmovalci so bila tudi zelo znana športna imena italijanskih zimskih športov iz preteklosti kot tudi aktualni svetovni in nacionalni šampioni. Že po prvi izvedbi alpiniade je jasno, da bo imelo tekmovanje v Italiji prestižni pomen in s tem primerno udeležbo. Naslednja zimska alpiniada bo leta 2016. Leta 2014 pa v Piemonte pripravljajo prvo letno alpiniado, z letnimi vojaško - gorniškimi disciplinami: streljanje, kros, gorski tek, športno plezanje.

Slovenska ekipa vojaških gornikov je v veleslalomu tekmovala na progi Margherita na smučišču San Pellegrino. V preteklosti je bilo na tej progi že italijansko državno prvenstvo in tekmovanje za evropski pokal v alpskem smučanju. Proga je bila dolga 1300 m in je imela 35 vrat. V  9 starostnih kategorijah je nastopilo 557 tekmovalcev, od katerih je imel najstarejši kar 87 let, najmlajši pa 21. V absolutni konkurenci je zmagal Daniel Bellardini iz sekcije italijanskih alpinov iz Brescie, s časom 1.02.88, v ekipni konkurenci sekcij A.N.A. pa sekcija iz Belluna. Najboljši v konkurenci IFMS je bil Anton Primožič (ZVGS, Tržič) z 1.04.03, pred Mihom Zupanom (ZVGS, Begunje) z 1.09.58, tretji pa je bil Aleš Dornig (ZVGS, Moste) s časom 1.12.14. Pokale sta jim je podelila predsednik 330 tisoč članske organizacije A.N.A. Corone Perona in sekretar A.N.A. za IFMS Mauro Gatti.

Podrobnosti o alpiniadi, z vsemi rezultati, so objavljene na spletni strani A.N.A. www.ana.it

 Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.