V času od 17. do 20. septembra 2019 je v poljskem mestu Polanica Zdroj potekal XXXIV kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov. Letošnjega srečanja se je od desetih članic IFMS udeležilo 9 držav, in sicer Avstrija, Nemčija, Italija, Črna gora, Poljska, Slovenija, Španija, Švica in Združene države Amerike. Tudi letos se kongresa ni udeležilo nacionalno združenje vojaških gornikov iz Francije?!

 

Združenje vojaških gornikov Slovenije sta na kongresu zastopala predsednik Slavko Delalut in blagajnik Stane Sova.

 

Na srečanju nacionalnih predstavnikov v Izvršilnem odboru IFMS, ki pripravi zaključke za generalno skupščino je bilo uvodoma soglasno potrjeno poročilo kongresa v Veroni.

 

V nadaljevanju so bila predstavljena letna poročila nacionalnih združenj, ki so bila predhodno tudi posredovana generalnemu sekretarju IFMS. Slovenija je v svojem poročilu med ostalim predvsem izpostavila dobro sodelovanje z Nato centrom odličnosti za gorsko bojevanje, 132. gorskim polkom SV ter z našo krovno organizacijo - ZSČ.

 

Posebno pozornost je pritegnila naša predstavitev priprav za načrtovano izdajo zbornika o Ortigari, za katerega že sedaj vlada veliko zanimanje med članicami IFMS.

 

Izvršilni odbor je tudi obravnaval morebitni sprejem bolgarskega združenja kot polnopravno članico IFMS, vendar je bila zaradi odsotnosti bolgarskih predstavnikov na kongresu sprejeta odločitev, da do naslednjega kongresa zadržijo status opazovalke. Italijansko združenje, ki je bilo mentor Bolgarom, je dobilo zadolžitev, da preveri status in delovanje ter očitno tudi težave, ki jih ima bolgarsko združenje in jim nudi ustrezno podporo in pomoč.

 

Izvršilni odbor se je seznanil in tudi potrdil finančno poročilo IFMS ter predloge za priznanja IFMS.

 

Za organizatorja naslednjega kongresa je bila soglasno potrjena Nemčija za leto 2021 pa Španija, čeprav je kandidaturo najavljala že Francija, ki pa zaradi njihove odsotnosti na letošnjem kongresu ni bila potrjena.

 

Srečanje smo izkoristili tudi za dogovore o načrtovanih aktivnostih, predvsem z ameriškim in italijanskim in združenjem.

Naše udeležbe na kongresu, ki je bil dobro pripravljen in vsebinsko dokaj konkreten, ne bi bilo mogoče realizirati brez finančne podpore Zveze slovenskih častnikov za kar se zvezi tudi iskreno zahvaljujemo.

 

Slavko Delalut, predsednik

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.