Od 20. do 23. septembra 2011 je v Garmisch Partenkirchnu v Nemčiji potekal 26. kongres IFMS, katerega se je udeležila tudi uradna delegacija ZVGS, ki jo je vodil predsednik brig. (v.p.) Janez Kavar.


Prvi dan kongresa se je skoraj 90 udeležencev iz devetih držav, članic IFMS, ter Bolgarije in Črne gore, najprej povzpelo na najvišji vrh Nemčije Zugspitze, kjer so tudi prisluhnili prezentaciji nemške planinske organizacije DAV na temo klimatskih sprememb in njihov vpliv na okolje.

Drugi dan kongresa je bil namenjen srečanju članov Izvršnega odbora IFMS, na katerem so bili prisotni vsi sekretarji nacionalnih združenj ter generalni sekretar IFMS brig. mag. Bojan Pograjc. Uvodoma je generalni sekretar podal letno poročilo, s poudarkom na viziji delovanja IFMS v prihodnje, ki bo usmerjeno predvsem na krepitev večje prepoznavnosti IFMS ter dvostranskih in regionalnih pobud, sodelovanju z drugimi sorodnimi organizacijami in vključevanju novih članic v IFMS. V popoldanskem delu so si udeleženci kongresa v Seinsbachu v neposredni bližini Mittenwalda ogledali še demonstracijsko vajo, v kateri so poleg pripadnikov Nemške vojske sodelovali tudi trije pripadniki iz 132. gorskega bataljona SV in Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje. V nadaljevanju programa so udeleženci odšli še na slovesnost v Hohen Brendten, kjer sta generalni sekretar IFMS brig. Bojan Pograjc in predsednik nemškega združenja Manfred Benkel položila venec vsem nemškim padlim gornikom v prvi in drugi svetovni vojni. 

Tretji dan kongresa je potekala generalna skupščina IFMS, kjer so delegati najprej potrdili vsa poročila s 25. kongresa IFMS na Bledu, poročilo generalnega sekretarja IFMS ter finančni poročilo IFMS. V nadaljevanju so delegati potrdili Španijo kot naslednjo organizatorico 27. kongresa IFMS ter podprli predlog, da bo kongres IFMS 2013 v ZDA. Prav tako je bil potrjen predlog, da bo leta 2012 dneve IFMS pripravila Avstrija, leta 2013 pa skupaj Slovenija in Italija.

Kongres je uradno zaključil predsednik nemškega združenja Kameradenkreis der Gebirgstruppe polkovnik (v p.) Manfred Benkel. Na zaključni slovesnosti so bile podeljene medalje IFMS. Iz Slovenije sta medaljo prejela brig. (v p.) Janez Kavar in ppk. Boštjan Blaznik.

Fotografije s kongresa si lahko ogledate na spletni strani IFMS http://www.ifms.si/index.php?id=204

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.