Delegacija vojaških gornikov iz Avstrije, ki se imenuje Khevenhuller 7- er Bund je dne, 11. decembra 2014 obiskala vojaške gornike iz Slovenije. Srečanje smo organizirali v kraju Poljana, kjer so bili zadnji težki boji v  drugi svetovni vojni v Evropi.

Obmejno področje so branile:14. divizija, 51. vojvodinska divizija JA in druge partizanske enote. Udeležen je bil tudi angleški korpus s tankovsko enoto.


Poveljnik nemške E- armijske enote Aleksander fon Lorh je dne, 9. maja 1945 podpisal kapitulacijo v Topolšici. Obljubil je premirje, vendar obljube ni izpolnjeval.


Peti dan po kapitulaciji je iz Braslovč krenil z oklepno enoto preko Šoštanja, Črne, Mežice in Poljane proti Pliberku. Za njim je dopoldne 13.maja 1945 prišla na področje Poljane 104.Lovska divizija nemške vojske. Na Poljani so jo zaustavile naše sile in zahtevale, da položi orožje in vojaško opremo. Razgovori so potekali več ur in polkovnik nemške vojske je končno podpisal predajo. S tem se vsi v diviziji niso strinjali, komando je prevzel neki kapitan in v trenutku je prišlo do ognja iz vsega orožja. Divizija je bila obkoljena in je že v kratkem času odložila orožje in dvignila belo zastavo.


Padlo je veliko nemških vojakov, veliko je bilo ranjenih, izgube naših enot so bile male.


Naslednjega dne so bili na tem mestu hudi boji z ustaško vojsko. Del te ustaške vojske se je prebil do Libuč v Avstriji in se tam predal.
19. maja 1945 je skupina, ki jo je vodil kapetan Nace Miklič, pri Velikovcu aretirala generala Aleksandra fon Lohra. Za vojne zločine so mu sodili v Beogradu.

 

Na prostoru zaključnih bojev v drugi svetovni vojni v Evropi, so leta 1985 postavili spomenik Svobodi in miru.

 

Avstrijska delegacija vojaških gornikov je na dan obiska k temu spomeniku položila venec in skupaj smo se poklonili  vsem žrtvam vojne.
Po kratki svečanosti in po obuditvi spominov na tragične dogodke o zaključku druge svetovne vojne v Evropi, smo nadaljevali z druženjem in obiskali Podzemlje Pece . Ogledali smo si pridobivanje svinčene in cinkove rude v rudniku Mežica, ki je uspešno obratoval  približno 400 let.
V obdobju obratovanja rudnika od leta 1665.dalje so izkopali 19 milijonov ton rude in pridobili en milijon ton svinca in 0,5 milijona ton cinka. Rudniški jaški merijo približno 1.000 km.

 

Obisk smo zaključili z razgovorom o  sodelovanju v prihodnje.

 

Avstrijsko delegacijo je vodil polkovnik Werner Hardt – Stremayr, slovensko pa predsednik polkovnik Fedja Vraničar.

Marošek Maksimilijan

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.