Adventno srečanje 2015

 

Delegacija Združenja vojaških gornikov s Koroške se je na povabilo avstrijskih gornikov v Celovcu udeležila adventnega praznovanja. Slovesno praznovanje prirejajo vsako leto v vojašnici Khevenhüller v Celovcu. Letos je bil večji del 25. bataljona angažiran na Kosovu, del pa zaradi begunske problematike tudi na meji s Slovenijo, zato se je letošnjega praznovanja udeležilo manjše število povabljenih kot v prejšnjih letih.

 

Združenje slovenskih vojaških gornikov so na slovesnosti zastopali Maksimilijan Marošek, Albert Vodovnik, Jože Temnikar, Zdenko Kupčič, Franc Glaser, Miha Kuhar in Aleš Simčič. Gornike je sprejel tudi podpolkovnik Werner Hardt Stremayer, s katerim so izmenjali poglede na dvostransko sodelovanje v letu 2016 ter si zaželeli veliko sreče v prihajajočem letu.

Gorniški srečno, srečno in zadovoljno ter zdravo novo leto!

 

Maksimilijan Marošek

 

Adventno srečanje 2013

 

Na povabilo Khevenhuller 7-er Bund, ki ga je poslal predstavnik Werner Hardt Stremayr, se je naša delegacija ZVGS ( 4 člani iz Koroške ) udeležila Adventnega srečanja avstrijskih gornikov, ki je bilo v prostorih vojašnice v Celovcu. V notranjem krogu kasarne imajo tudi manjšo, a impozantno cerkvico. Sprejelo je nas poveljstvo 7 Jager divizije in 25-er Jager bataljona. Adventno srečanje je na Marijin praznik 8. decembra in ga zelo cenijo. Udeležijo se ga člani iz bližnje in daljne okolice vojašnice v Celovcu, drugi pa okrog drugih vojašnic.

Poleg cerkvenega obreda je potekal program v veliki dvorani, kjer nas je bilo okrog 200. Po določenem protokolu je bilo slavnostno kosilo.

Na srečanju so avstrijski predstavniki zaželeli vsem članom naše organizacije in našemu vodstvu vesele Božične praznike in srečno ter uspešno novo leto 2014 in zaželeli tudi uspešno sodelovanje obeh organizacij in nas prisrčno pozdravljajo čez Karavanke. Dejali so, da so sedaj za to ugodni pogoji. Tudi mi jim želimo enako.

 

V delegaciji so bili: Maksimilijan Marošek iz Slovenj Gradca, Albert Vodovnik iz Črne na Koroškem , Jože Temnikar iz Dravograda in Franc Glazer iz Radelj.

 

Gorniški srečno!

Maksimilijan Marošek


Na adventnem obisku pri avstrijskih prijateljih v Celovcu

 

V nedeljo 16. decembra smo bili gostje članov avstrijskega združenja Khevenhüller 7er Bund v Celovcu, na njihovem letnem srečanju Adventfeier. Avstrijsko združenje nadaljuje tradicije 7. polka avstroogrske vojske, ki je bil formiran davnega leta 1691 in nosi ime feldmaršala Andreasa Khevenhüllerja. V polku, ki je imel sedež v Celovcu, eno izmed nabornih poveljstev pa tudi v Gorici, je služilo na tisoče vojakov slovenske narodnosti.

Prisrčno srečanje je potekalo v vojašnici Khevenhüller Kaserne. Poleg celovškega župana Christiana Scheideja, so srečanje s prisotnostjo počastili še potomec feldmaršala grof Khevenhüller, poveljnik celovškega vojaškega območja brigadir Gitschthaler, poveljnik 25. bataljona polkovnik Krassnitzer, predsednik združenja podpolkovnik Hardt-Stremayr in mnogi drugi. Naši delegaciji, ki je štela kar štirinajst članov in simpatizerjev, je bilo na srečanju naklonjeno izredno veliko prisrčne pozornosti in gostoljubnosti.

Po tradicionalni adventni maši v vojašnični kapeli, pri kateri je prvič v slovenščini somaševal naš član župnik Silvo Novak in slavnostnem obedu, smo si še ogledali največjo celovško vojašnico, ki je dom avstrijskih rdečih baretk - 25. (padalskega) bataljona. V vojašnici je zelo lepo urejen muzej 7. polka Khevenhüller z zelo zanimivimi eksponati. Med njimi je tudi originalna bojna zastava polka z bojnimi trakovi, ki jih je polku poklonila cesarica Sisi - Elizabeta Bavarska.

V mnogih pogovorih na srečanju smo z avstrijskimi kameradi zasnovali mnoge načrte za sodelovanje v prihodnosti in se razšli z najboljšimi željami za leto 2013.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.