Na Ljubelju sta se 19. oktobra sestali delegaciji veteranskega združenja 7. polka avstroogrske vojske (Khevenhüller 7er Bund) in Združenja vojaških gornikov Slovenije,  ki sta jih vodila  predsednika podpolkovnik Werner Hard - Stremayr in brigadir Janez Kavar. Sodelovanje obeh združenj je nastalo na pobudo poveljnikov 25. lovskega bataljona avstrijske vojske (Jägerbataillon 25) iz Celovca in 132. gorskega bataljona SV (132. GORBAT) z Bohinjske Bele, ki nadaljujeta sodelovanje nekdanjega poveljstva 7. polka avstrijske vojske iz Celovca in 3. pokrajinskega štaba TO Gorenjske iz Kranja. Vzpostavljeno sodelovanje v letu 1992 pomeni začetek mednarodnega vojaškega sodelovanja sedanje slovenske vojske.

 
Združenje Khevenhüller 7er Bund nadaljuje tradicije enega najstarejših polkov avstroogrske vojske. Polk je bil formiran leta 1691 z nabornim centrom v Gorici. V njem je služilo na tisoče vojakov slovenskega rodu, zlasti z nekdanje Kranjske. Polk je posebej krvavel v 11. soški bitki leta 1917, v krvavih bojih na Škabrijelu. Združenje Khevenhüller 7er Bund je bilo ustanovljeno leta 1956 in šteje okoli 2000 članov, s skupinami v Celovcu, Beljaku in Innsbrucku. Domicil ima v celovški vojašnici, kjer združenje skrbi tudi za muzej nekdanjega 7. polka.
 
Sestanek na Ljubelju je začrtal sodelovanje obeh združenj, na temeljih skupnih vrednot, prijateljstva in ciljev. Sodelovanje naših združenj bodo pri ZVGS koordinirali člani naše skupine s Koroške, z Maksijem Maroškom  na čelu. Še v letošnjem letu se bodo člani Khevenhüller 7er Bund, 10. novembra skupno z nami, udeležili spominskega pohoda "Krn 1918 - 2012". Člani ZVGS pa smo 16. decembra povabljeni na slovesnost v celovško vojašnico - "Adventni ogenj". Januarja prihodnje leto bodo avstrijski prijatelji prišli v Cerkno na "Partizanske smučine 2013", člani ZVGS pa se bomo udeležili tradicionalnega memorialnega pohoda v Rožni dolini na Koroškem. V prihodnje naj bi združenji tudi sodelovali pri skupnem proučevanju skupne slovensko - avstrijske vojaške zgodovine.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.