Iz Združenih držav Amerike prihajajo izjemne novice, da se je film Mission Mt. Mangart “An untold 10th Mountain Division Story of WW2” (Misija Mangart - »Neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne«), avtorja, režiserja in scenarista Chrisa Anthonyja, uvrstil na svetovni Festival filma v Cannesu.

 

Kot je sporočil Chris Anthony, je to tudi zanj izjemna novica. Dokumentarni film je dolg 70 minut, na festival pa je bil predložen v kategorijah:
1. Zgodovina
2. Prvič filmski ustvarjalec
3. Zgodovinska biografija.

 

Dokumentarni film govori o 10. gorski diviziji ameriške vojske in njihovi prisotnosti na tem območju v času druge svetovne vojne ter posebno o smučarski tekmi, ki so jo 3. junija 1945 izvedli vojaki 10. gorske divizije ameriške vojske na pobočju Mangarta.

 

Zagotovo bo upodobitev na svetovnem Festivalu filma v Cannesu izjemnega promocijskega pomena za Bovško in Slovenijo, festival pa bo, kot trenutno kaže virtualno ali hibridno, letos potekal med 6. in 17 julijem.

 

Še vedno pa je premierna upodobitev dokumentarnega filma s slovenskimi podnapisi v Sloveniji načrtovana v Bovcu. Seveda takrat, ko bodo epidemiološke razmere to dovoljevale in bodo na premierno upodobitev v Sloveniji, v Bovec lahko prispeli tudi potomci pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske.

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

 

Novica na spletni strani Vail Daily - Cannes Film Festival to debut Chris Anthony film ‘Mission Mt. Mangart’ (v angleščini).

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.